• Имате нужда от помощ в борбата с досадните вредители? Нашият екип от високо квалифицирани специалисти е на Ваше разположение 24 часа в денонощието!
 • Бързо и лесно премахване на вредители? Да, това вече е възможно! Благодарение на специализираните инсектицидни препарати, които използваме се постига желаният резултат за кратко време, а самите препарати са безопасни за здравето Ви, околната среда и са изключително ефективни.
Да се преборим с въшките

Въшките са ектопаразити, активно кръвосмучещи през целият си живот, паразититат по топлокръвни организми, като там прекарват целият си жизнен цикъл. През последните години се констатира ръст в числеността им, като се смята че това се дължи на занижената лична и обществена хигиена. Известни са над 300 вида, като само три от тях паразитират по човека - това са главовата, дрешната и срамната въшка.

Главова въшка:
Тялото е удължено и гръбно-коремно сплескано. Имат много здрава външна обвивка на тялото и крачета проспособени за захващане към космите. Активно кръвосмучещи организми са, като 1 насмукана женската снася до 24ч след копулация, по 4 яйца /гниди/ средно на ден. Оптималните температури заразвитие са около 30 градуса, а средната продължителност на живота им е 60 дни. Женската закрепя гнидите в близост до корена на косъма със секрет, а излюпването на нимфите става за 18-20 дни. Всички видове въшки преминават през различните гостоприемници само при близък контакт.


Дрешна въшка:
По морфология наподобава главовата въшка, но е малко по-едра. Живее е гънки на бельо, дрехи, спално бельо и др. Гнидите си женската прокрепя чрез секрет към влакънцата на дрехите, като развитието им е малко по-дълго отколкото при главовата. Среща се по-често при мъже, като опаразитяването става при близък контакт, като възрастните прелазват от един годтоприемник на друг. Извън гостоприемника си дрешната въшка издържа 8-10 дни.


Срамна въшка:
Отличава се от другите два вида по морфология - по-дребна е, с плоско, късо и широко тяло. Среща се в окосмените части на тялото, като е доста по-неподвижна от другите видове въшки. Кръвосмуче от основата на косъма и докато не се насмуче изцяло не се пуска, затова предизвиква и доста силен сърбеж. На глад извържа много малко, и отделена от гостоприемника си до 10-12 часа умира. Възрастните се разпространяват главно чрез полов контакт.


Борба с въшките:
Поддържането на добра лична хигиена е основният метод за борба с този вид насекоми. Въшките са изключително чувствителни по отношение на температурата - при под 5 градуса престват да се движат, а при температура над 40 градуса умират за 1-2 часа. Затова се препоръчва продължително изпиране на дрехи и бельо, при съмнение за наличие на въшки, при високи температури, с последващо гладене. При висока заселеност се извършват обработки с инсектициден препарат, като е възможно оросяване или опудряне, в зависимост от типа на въшката.

 • Оферта 1


  Безплатна обработка на общите части, при поръчка за дезинсекция на 5 или повече апартамента от входа.

  Изпратете запитване

 • Оферта 2


  10% отстъпка при предплащане на цялата едногодишната програма за борба с вредителите.

  Изпратете запитване

 • Оферта 3


  10% отстъпка за настоящи клиенти при сключване на едногодишен договор за нов обект.

  Изпратете запитване